• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування
Спільні накази Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України:
Інші документи:

Рішення сесії Харківської міської ради:

Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради:

Документи Департаменту освіти Харківської міської ради:

Документи Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради:
Документи Харківської гімназії № 6 "Маріїнська гімназія" Харківської міської ради Харківської області:
/Files/images/1-b/організація харчування.png Організація харчування у закладі

Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.

Життя малюка зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування дитини, що стане у нагоді при адаптації до нового для неї навчального процесу, а також закладе фундамент для формування міцного здоров`я.

З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у гімназії, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:

  • забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів гімназії;
  • створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
  • зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку закладу;
  • підвищення культури харчування;
  • забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
  • проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
Звіт про організацію харчування у закладі

"Турбота про здоров'я - це найважливіша праця вчителя. Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віри в свої сили".
В.О. Сухомлинський

Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров'язберігаючого середовища в гімназії, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.

У гімназії проводиться організаційна робота щодо залучення дітей до харчування, як на початку навчального року, так і впродовж його. На початку навчального року видається наказ «Про організацію харчування учнів», в якому визначено контингент учнів, яких звільнено від оплати за нього; особи, відповідальні за організацію харчування; затверджуються графіки харчування; призначаються чергові вчителі по їдальні.

Вартість сніданків за державні кошти для учнів 1-4 класів становить 14 грн., а вартість обідів для пільгових категорій 1-11 класів – 18.00 Для решти учнів організоване гаряче харчування за кошти батьків.

Учням 1-х класів безкоштовно надається молоко, вартістю 7,14 грн.

У гімназіїі організовано безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4 класів (286 учн.), дітей пільгових категорій - 39 учнів, з них: дітей-сиріт – 2 учнів, дітей позбавлених батьківського піклування – 3 учнів , дітей з малозабезпечених сімей – 1 учень, дітей, постраждалих внаслідок військових дій та збройних конфліктів - 2 учнів, дітей ВПО -12 учнів та дітей учасників АТО -19 учнів.

Організація гарячого харчування учнів постійно розглядається на педрадах, нарадах при директорові, раді школи, батьківських зборах тощо. З метою покращення харчування учнів проводиться анкетування. Результати опитування дають можливість виявити ряд проблем та намітити шляхи їх усунення.

Щоденний контроль здійснюється адміністрацією, педагогами. Обов`язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором школи. Медичною сестрою Черненко О.Л. щодня знімається бракераж сировини й готової продукції, що реєструється у відповідних журналах. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування сніданків та обідів належної якості.

У навчальному закладі працює їдальня, буфет, роздаткова. Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Вона світла, простора.

В їдальні є сім інформаційних стендів

/Files/images/1-b/стенди нові.jpg

Біля їдальні знаходиться куточок для миття рук.

З метою підвищення культури харчування, за кожним класом, групою у їдальні закріплені столи. Готові страви видаються кожному класу/групі окремо, відповідно до графіка приймання гарячого харчування, складеного завідувачем виробництва їдальні та відповідальним за харчування заступником директора й зат­вердженого керівником закладу. Графік гарячого харчування ви­вішений в обідній залі. Контроль за його додержанням, а також за порядком під час прийняття їжі учнями покладається на черго­вого обідньої зали та класних керівників.

Правильно організоване харчування є запорукою здоров`я учнів.

На уроках англійської мови впроваджуються основи правильного харчування. Учні на уроках готують проєкти "My lanchbox"

/Files/images/1-b/харчування.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 581